Klaar voor een nieuwe start?


Durf te dromen


ben jij geworden wat je wilde zijn?


Baandomein verbindt!


De kracht van netwerken


Werk en privé in balans


Duurzame inzetbaarheid


Samenwerken aan je loopbaan


Soms moet je gewoon durven


Ga er maar aan staan


Nieuws

Monique Bloemen, van workshop deelnemer naar samenwerkingspartner

Monique is 18 jaar werkzaam geweest bij de Rabobank in diverse functies, waarvan de laatste jaren als Teamleider Kantoren & KCC. Een jaar of twee geleden kreeg Monique het gevoel dat het tijd werd voor iets anders, maar wat precies wist zij nog niet. Voor die tijd waren al reorganisaties geweest en dat gaf een extra prikkel om na te gaan denken over de toekomst. Monique vertelt: “De Rabobank is al heel lang aangesloten bij Stichting Baandomein en wij werden regelmatig geattendeerd op het feit dat we gebruik mochten maken van de trainingen en workshops die Baandomein organiseert. Omdat ik bij de HR-adviseur aangegeven had op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging, werd ik nog eens extra gewezen op de LinkedIn training van Aaltje Vincent, dit leek mij interessant en dat was mijn eerste contact met Baandomein".
In april 2016 ging de reorganisatie bij de Rabobank opeens in een versnelling en kreeg Monique de officiële mededeling dat ook zij boventallig was, Monique vertelt: “Niet alleen ik, maar een groot deel van mijn team was boventallig verklaard. Vanuit mijn rol als teamleider heb ik in die periode mijn teamleden mogen begeleiden tot aan de start van hun loopbaantraject of uitdiensttreding. Het begeleiden van al deze verschillende mensen was maatwerk, want iedereen gaat anders om met het verlies van zijn baan. De een staat er vrij nuchter tegenover, maar de ander wordt juist heel emotioneel. Deze laatste fase samen met het team, heeft ervoor gezorgd dat ik tot op de laatste werkdag met veel plezier mijn werk heb gedaan. Toen werd het belangrijk om zelf actie te ondernemen voor mijn eigen toekomst. Vanuit de Rabobank had ik de mogelijkheid om met begeleiding mijn eigen loopbaantraject te starten. Ik heb bewust voor dit begeleidingstraject gekozen (iets dat ik iedereen trouwens echt kan aanbevelen) en samen met mijn coach heb ik uitgezocht wat ik in de toekomst graag zou willen en kunnen doen.

“Vanuit mijn ervaring als teamleider wist ik al dat ik uit het begeleiden van mensen enorm veel voldoening haal. Gedurende mijn traject werd duidelijk dat het een passende stap was om voor (loopbaan)coach te gaan, wellicht niet meer binnen de financiële wereld, maar juist daarbuiten. Ik had voorafgaand aan die periode al de workshop ‘Maak je droom waar‘ bij Baandomein gevolgd en was zodoende in gesprek gekomen met Ilonka Sinkeldam. Ilonka is heel sterk in het leggen van verbindingen en stimuleert je enorm om te gaan netwerken, ze leert je hoe je dat kunt aanpakken en daarbij mag je ook gebruik maken van haar netwerk. Dat heeft mij gemotiveerd om op die manier te gaan onderzoeken of ik inderdaad een switch in mijn carrière kon maken en of mijn ambitie haalbaar was. Ik heb diverse bedrijven benaderd en door de netwerkgesprekken die daaruit voortkwamen definitief het besluit genomen om de stap te zetten en op zoek te gaan naar een baan als (loopbaan)coach."

Op de vraag of Monique inmiddels al een nieuwe uitdaging gevonden heeft, antwoordt zij: “Ja, ik had via Ilonka Sinkeldam de contactgegevens van de manager loopbaancentrum P&O bij Zuyderland gekregen en heb in maart van dit jaar een leuk netwerkgesprek met hem gehad. In mei werd ik gebeld met de vraag of ik nog beschikbaar was, want Zuyderland zocht een mobiliteitsadviseur die het team kon ondersteunen bij het begeleiden van de bovenformatieven. Een kans die ik zeker niet voorbij wilde laten gaan."

“Het betreft een tijdelijke functie, ik zie dit echt als een investering in mijzelf. Hier kan ik ervaring opdoen en mijzelf verder ontwikkelen terwijl ik tegelijkertijd anderen kan helpen en dat binnen een leuk team. Daarnaast mag ik deelnemen aan het projectteam Baanschakel, een project dat ontstaan is uit een samenwerking van Zuyderland, Stichting Baandomein en Schakel BV. Baanschakel is een platform waar werkzoekenden en werkgevers bij elkaar komen. Werkzoekenden presenteren zich er middels hun e-portfolio en werkgevers plaatsen hun openstaande vacatures. Daarnaast kunnen de aangesloten bedrijven via het platform met elkaar in contact komen en elkaar helpen. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld boventallig wordt, kan de werkgever binnen het netwerk van Baanschakel kijken of er mogelijkheden zijn bij een ander bedrijf in het netwerk. De aangesloten organisaties zijn niet alleen zorginstellingen, maar komen uit allerlei vakgebieden, dit maakt de kans op een succesvolle herplaatsing daardoor veel groter."

Op de vraag hoe Monique terugkijkt op de afgelopen periode antwoord zij: “De Rabobank is altijd een hele goede werkgever geweest, ik heb er veel geleerd en mogen doen. Ik heb er met plezier gewerkt en heb ook nog steeds contact met mensen binnen de Rabobank en met oud-collega‘s, die net als mij, een stap buiten de financiële wereld gezet hebben. Ik kijk terug op een mooie tijd die ik voor geen goud had willen missen.

“Doordat de Rabobank aangesloten is bij Baandomein kwam ik in contact met Ilonka en door mijn positieve ervaring heb ik een aantal oud-collega‘s van harte aanbevolen om de workshops bij Baandomein te gaan volgen. Het biedt gewoon extra mogelijkheden en je leert daarnaast hoe je voor jezelf kansen kunt creëren. Ook andere organisaties zou ik aanbevelen om zich bij Baandomein aan te sluiten, want Baandomein is echt dé verbindende factor binnen een groot netwerk, de mensen bij Baandomein zijn daarnaast heel daadkrachtig en staan open voor vernieuwing."

“Voor mij heeft het contact met Baandomein heel bijzonder uitgepakt, want ik zit nu opeens aan de andere kant van de tafel. De workshop ‘maak je droom waar‘ bij Baandomein was voor mij de eerste stap om een andere richting aan mijn eigen loopbaan te geven en nu werk ik samen met Baandomein om anderen te helpen bij een nieuwe stap in hun loopbaan, hoe mooi is dat?
Geplaatst op: 05-07-2017