De kracht van netwerken


Werk en privé in balans


Baandomein verbindt!


ben jij geworden wat je wilde zijn?


Klaar voor een nieuwe start?


Durf te dromen


Soms moet je gewoon durven


Duurzame inzetbaarheid


Samenwerken aan je loopbaan


Ga er maar aan staan


Nieuws

Iris den Ridder over haar ervaringen met loopbaan-coaching

Iris is al 22 jaar werkzaam in het onderwijs en inmiddels alweer 7 jaar in de functie van management-lid op Basisschool st. Oda in Maastricht. Iris zou graag nog verder willen doorgroeien, maar merkte dat de mogelijkheden hiervoor beperkt waren. Zij is daarom in gesprek gegaan met haar werkgever om andere mogelijkheden te bespreken. Op dat moment was Mosalira nog niet aangesloten bij Stichting Baandomein maar Iris had via haar oom Yvon Prince (voormalig voorzitter college van bestuur Stichting Kindante) al gehoord over de mogelijkheden van Baandomein en het project KIM.
Iris vertelt: “Doordat ik binnen mijn huidige werk niet verder kan doorgroeien ben ik gaan nadenken over mijn toekomst en liep daar een beetje in vast. Ik merkte dat ik mijzelf begon af te vragen wat ik nu de rest van mijn werkzame leven wilde doen en of ik dan ook wel binnen het onderwijs wilde blijven of dat ik buiten het onderwijs meer vreugde zou vinden. Ik heb daarom met mijn werkgever de mogelijkheden van een loopbaancoachingstraject besproken en gelukkig werd dit verzoek ingewilligd. Mijn werkgever stelde daarna vrij snel een aantal loopbaancoaches voor waaruit ik mocht kiezen. Zelf had ik goede verhalen gehoord over Nicole Steinbusch en heb daarom gevraagd of ik evt. ook het traject bij haar mocht doorlopen. Om goed te kunnen beoordelen welke coach voor mij het meest geschikt was, heb ik met alle voorgestelde coaches een kennismakingsgesprek gehad en heb uiteindelijk voor Nicole gekozen."

“Kiezen voor Nicole had als bijkomend voordeel dat ik ook gebruik kon maken van het RTC van Baandomein, doordat Nicole aangesloten was bij het project KIM. Binnen het RTC heb ik mijn e-portfolio aangemaakt en verschillende testen en vragenlijsten ingevuld die geholpen hebben bij het bepalen van mijn route voor de toekomst. Zo ging ik bijvoorbeeld tijdens het aanmaken van mijn profiel nadenken over hoe ik mijzelf wil presenteren en op welke kwaliteiten ik de nadruk wil leggen. Verder heb ik het RTC gebruikt om vacatures te zoeken, maar ook om inspiratie op te doen over mogelijke functies die ik leuk zou vinden."

Iris heeft het loopbaan traject, dat ongeveer 4/5 maanden geduurd heeft, inmiddels afgerond en op de vraag hoe zij dit ervaren heeft en of zij gevonden heeft wat zij zocht, antwoord ze: “Ik vond het een hele positieve ervaring en heb er veel van geleerd. Het traject was heel belangrijk voor mij en heeft veel duidelijkheid verschaft. In dit traject moest ik o.a. gaan nadenken over mijn kwaliteiten en hoe ik die inzet in mijn werk. Hierdoor kwam ik tot de conclusie dat ik heel erg bleef hangen in zaken die ik kan, maar niet nadacht over wat ik eigenlijk wíl. In het loopbaantraject kreeg ik van Nicole kaders aangereikt die mij hielpen om na te denken over wat ik wil, zonder te verzanden in allerlei onrealistische dromen."

Iris vervolgt haar verhaal: “Het traject heeft mij dichter bij mijzelf gebracht en heeft mij laten inzien dat ik naast het onderwijs nog een grote passie heb. Die ligt in de toeristische sector, toen ik ging studeren wilde ik eigenlijk naar de Hogeschool voor Toerisme in Breda (NHTV), maar omdat deze opleiding toen vol was, heb ik voor de Pabo gekozen. Na afronding van de Pabo heb ik niet meer nagedacht over werken in het toerisme en ben het onderwijs ingegaan. Maar nu, zoveel jaar later merk ik dat het nog steeds aan mij blijft trekken. Daarom moest ik van Nicole gaan onderzoeken of dit praktisch uitvoerbaar zou kunnen zijn. Ik heb mij toen verdiept in de werkgelegenheid binnen het toerisme, maar heb moeten concluderen dat ik er financieel erg op achteruit zou gaan als ik een baan in de toeristische sector zou nemen. In mijn vrije tijd organiseerde ik al geruime tijd op maat gemaakt reizen naar Frankrijk. Dit deed ik altijd op vriendschappelijke basis en zonder vergoeding, maar nu, mede door het zelfonderzoek, heb ik dus besloten om mijn bedrijf, France Partout, professioneel op te pakken. Omdat ik niet meteen in het diepe wil springen, ga ik dit voorlopig naast mijn baan in het onderwijs doen. Het is fijn dat ik van mijn werkgever alle ruimte heb gekregen om deze mogelijkheden nader te onderzoeken en dat geeft mij rust en maakt dat ik beter in vel zit en dat ik dus ook een betere werknemer ben."

Mosalira heeft zich inmiddels ook aangesloten bij Baandomein en Iris geeft aan dit een positieve ontwikkeling te vinden. “Ik heb zelf veel profijt gehad van de loopbaancoaching en de toegang tot het RTC, ik denk dat dit ook voor anderen veel kan betekenen. Wanneer je werkgever aangesloten is bij Baandomein krijg je als werknemer gemakkelijk toegang tot veel mogelijkheden en instrumenten waarmee je je verder kunt ontwikkelen en een vitale werknemer kan worden en blijven."
Geplaatst op: 14-06-2017