Ga er maar aan staan


Baandomein verbindt!


Soms moet je gewoon durven


Duurzame inzetbaarheid


Durf te dromen


ben jij geworden wat je wilde zijn?


Samenwerken aan je loopbaan


Werk en privé in balans


Klaar voor een nieuwe start?


De kracht van netwerken


Nieuws

Basisschooldirecteur over zijn ervaring met het project KIM

Vanwege de vooroordelen die er toch nog altijd bestaan rondom loopbaancoaching blijft deze directeur liever anoniem, maar wilt wel graag vertellen over zijn ervaring met het project KIM.

Deze directeur is een enthousiaste man, die inmiddels al weer heel wat jaartjes meeloopt in het onderwijs. Hij is altijd op zoek naar uitdaging in zijn werk en heeft al diverse functies gehad. De drang naar uitdaging en ontwikkeling was uiteindelijk ook de reden waarom hij zich aangemeld heeft voor de loopbaancoaching die middels het project KIM, gratis en geheel anoniem mogelijk gemaakt werd.
Mijnheer verteld: “Het sprak mij eigenlijk gelijk aan, want ik was zelf net op een punt aangekomen dat ik onrust voelde opkomen. Ik ben iemand die graag een uitdaging heeft en in beweging blijft. Zodra ik merk dat de grootste “problemen" opgelost zijn en mijn werk te veel routine begint te worden, ga ik allerlei nevenprojecten doen zoals opleidingen volgen, mij aanmelden voor projecten en werkgroepen, etc. Dan probeer ik met die nevenactiviteiten de onrust te sussen, maar ik weet dat ik dan eigenlijk iets moet veranderen in mijn werk. Toch twijfelde ik aanvankelijk om mij aan te melden voor de loopbaancoaching omdat er nog zoveel vooroordelen zijn en ik niet de indruk wilde afgeven dat ik ongelukkig ben in mijn huidige werk of op het punt sta te vertrekken. Ik heb dit daarom eerst zorgvuldig met het bestuur en de projectleider van Baandomein besproken en nadat mij op het hart gedrukt was dat het volledig anoniem zou zijn heb ik mij aangemeld en ingeschreven op het RTC van Baandomein. Daar kon ik kiezen uit een aantal coaches en heb uiteindelijk voor Nicole Steinbusch gekozen omdat haar motivatie mij het meest aansprak."

“En daar heb ik geen moment spijt van gehad want dit traject heeft mij veel gebracht. Het is uiteindelijk wel een langer traject geworden dan bij de meeste deelnemers. Dat kwam doordat ik redelijk veel verschillende ideeën had over wat ik in de toekomst nog allemaal zou kunnen doen en er moest dus de nodige structuur aangebracht worden in die stroom aan plannen en gedachtes. Een van die ideeën was om een zelfstandig coaching bureau te starten. Toen Nicole mij vroeg om uit te zoeken of ik dit idee ook daadwerkelijk kon uitvoeren was ik er vrij snel achter dat dit geen haalbaar doel was. Hiervoor zou ik nog een flinke opleiding moeten volgen en daarnaast was het risico te groot, ik heb een gezin en dus een zorgplicht, ik kan het mij niet veroorloven om zomaar in het diepe te springen zonder financiële zekerheden. Dus dat idee heb ik laten varen, iets dat ik zonder dit traject waarschijnlijk minder snel gedaan had, omdat niemand mij confronteerde met de haalbaarheid van dit plan."

“Nadat ik gedurende het traject zo nog een aantal opties geëlimineerd heb, is er duidelijkheid ontstaan en heb ik besloten om een opleiding te doen voor interim-management, deze heb ik inmiddels afgerond. Hierdoor kan ik naast mijn huidige werk, interim opdrachten aannemen en op die manier bij andere scholen ondersteuning en/of opvulling bieden bij uitval, problemen, het verbeteren van de financiële resultaten etc. Maar voordat ik hier definitief een besluit over genomen heb, heb ik eerst onderzocht wat de mogelijkheden waren. Nicole heeft daarbij geadviseerd om binnen mijn eigen omgeving iemand zoeken die mij hierover kon informeren en eventueel een stapje dichter bij mijn doel kon brengen. Ik ben toen met een interimmanager binnen ons bestuur in gesprek gegaan en hij heeft mij verwezen naar een interim-bureau voor het volgen van een geschikte opleiding en het verkrijgen van opdrachten."

“Toen ik zeker wist dat dit de juiste keuze voor mij was, heb ik dit ook besproken met het college van bestuur en heb daarbij echt alle medewerking gekregen. Ik krijg de ruimte om interim opdrachten van 2 dagen per week aan te nemen en een opdracht van 3 dagen per week is eventueel ook nog bespreekbaar. Daarnaast wordt mij de tijd gegund om te ontdekken of dit echt iets voor mij is, zo hoef ik mij bijvoorbeeld nog niet direct in te schrijven als zelfstandige want voorlopig kan ik de opdrachten op detacheringsbasis uitvoeren."

Op de vraag of hij ook al een interim opdracht heeft kunnen uitvoeren, antwoord hij: “Nee helaas nog niet, ik heb wel al een paar opdrachten aangeboden gekregen, maar heb deze helaas moeten afslaan vanwege de reisafstand en omdat het niet te combineren was met het werk hier. We zitten aan het einde van het schooljaar dus we zijn drukdoende met de voorbereidingen voor volgend jaar en dan kan ik niet zomaar een aantal dagen per week afwezig zijn. Maar ik wacht gewoon geduldig af op een opdracht die wel past. In de tussentijd kan ik dan ook de laatste opdrachten van mijn loopbaantraject afronden, want ik moet nog stukken uitwerken."

Op de vraag of hij tevreden is over de uitkomst van het traject antwoord hij: “Jazeker, ik heb duidelijkheid en weet nu welke richting ik op wil. Nicole heeft ook aangegeven dat ik altijd contact met haar kan opnemen indien ik nog vragen heb en daarnaast gaan we bekijken of we op zakelijk gebied wat voor elkaar kunnen betekenen."

“Ik ben er niet van op de hoogte of er collega‘s van mij deelgenomen hebben aan het traject, maar ik zou het iedereen adviseren. Wanneer je twijfel hebt over je toekomst, moet je zelf actie ondernemen want het is je eigen verantwoordelijkheid om zaken te veranderen. Doordat onze organisatie aangesloten is bij Baandomein, krijg je als werknemer extra mogelijkheden om proactief te kunnen handelen, dus maak daar gebruik van zou ik zeggen."
Geplaatst op: 20-06-2017